Többautónyi építési törmeléket, szemetet borított valaki Kútvölgyön a Kistóvölgyi-dűlőre. Az önkormányzat akkor tud majd segíteni, ha fagy. Nem vicc, addig traktorral sem nagyon lehet megközelíteni a területet, ahol hatalmas sár van.
Gila István most a hosszabb, 7 kilométeres úton jár a tanyájától a faluba. Nemcsak ő bosszankodik, a tanyaszomszédai is. Most is a másik úton jött elénk, majd nekivágtunk a Kistóvölgyi-dűlőnek. A földes út gyalog is alig járható, csúszkáltunk a cuppogós sárban.

– A gazdák évről évre kijjebb szántották a földjüket, így elkopott az a körülbelül másfél-két méteres gyepsáv, amin a legsárosabb időszakban is ki lehetett jönni a tanyáról gyalog vagy biciklivel. A dűlőutat pedig teljesen összevágták a traktorokkal, kombájnokkal – mutatta. Körülbelül másfél kilométer megtétele után értük el az első építésitörmelék-halmazt. Valaki már próbálta elegyengetni, de nem igazán sikerült.

A problémával megkerestük Benkő Zsolt önkormányzati képviselőt. Megtudtuk, Hódmezővásárhelyhez összesen 700 kilométer földes út tartozik. Az önkormányzat 2006-ban és 2007-ben a gazdák összefogásával, uniós pályázat segítségével néhány szakaszt leaszfaltozott. Azóta viszont nincsenek ilyen pályázatok.

– Hogy javítsunk a helyzeten, a város ősszel szerződést kötött gréderezésre egy vállalkozóval. A munkát azonban meghiúsította az októberi többhetes eső. Jelenleg is sár van. A földgyaluzásra már csak tavasszal kerülhet sor – mondta a képviselő. Gila István panaszát pedig a fagyok beálltával orvosolják. – Akkor bemegyünk traktorral, kiválogatjuk az építési törmelékből a szemetet, és elszállítjuk – fogalmazott. Hangsúlyozta, nem egyedi eset a kútvölgyi. Csak néhány kilométerrel kellene messzebbre szállítani az építési törmeléket, hogy szabályosan szabaduljanak meg tőle. Az A. S. A. péntekenként ingyen átveszi. Benkő Zsolt azt javasolta a tanyán élőknek, ha tudják, írják fel a traktor rendszámát, típusát, színét, és jelezzék az önkormányzatnak és a rendőrségnek.

A mentő sem tud bemenni

Gila István elmesélte, néhány éve az egyik szomszédja elcsúszott a sárban, eltört a lába. A mentősök csak gyalog tudtak érte menni, hordágyon vitték ki a mentőig. Egy másik szomszédjától pedig a sár miatt költözött el az élettársa. Az asszony beteg, oxigénpalackra szorul. De még a rendőrök sem tudták bevinni hozzá ilyen sárban. Ezért kellett beköltöznie átmenetileg a városba egy rokonához.– Disznóvágáson voltam Kútvölgyön egy ismerősömnél szombaton. Reggel még nem volt semmi a Kistóvölgyi-dűlőn – kezdte panaszát Gila István, akinek a tanyája a Vásárhelyhez tartozó Kútvölgy központjától körülbelül 3 kilométerre található. – Amikor hazafelé indultam, nem akartam hinni a szememnek. Hatalmas kupac szemét, építési törmelék, kiálló vas állta az utamat, pont azon a részen, ahol addig biciklivel még lehetett valamennyire közlekedni. Hazáig további három ilyen kupacot találtam. Nagyjából a derekamig ért mindegyik. Az utolsót pont úgy borították le, hogy még gyalog is alig lehet kikerülni.