Két Csongrád megyei van Az év agrárembere jelöltjei között. A mindszenti Hevesi Istvánra a fenntartható gazdálkodás, a szentesi Gulyás Jánosra a növényvédelem kategóriában lehet szavazni.
Gulyás János szakmai tanácsokkal segíti a gazdákat.
– Nem tudtam róla, így azt sem tudom, hogy ki jelölt. Örömmel vettem, de külön nem hajtok a győzelemre – fogalmazott Gulyás János. A szentesi férfit növényvédelem kategóriában jelölték Az év agrárembere választáson, amit második alkalommal hirdettek meg hazánkban.

János 5 éve a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadójaként dolgozik. A Gödöllőn végzett növényvédelmi szakmérnök a termelők érdekeit védi, közvetíti a különböző cégek ajánlatait, segíti a gazdákat. A gyorsabb információáramlás érdekében tart előadásokat, és szívesen adja át tudását gyakornokoknak is. Az elmúlt évben is a jelöltek között volt, de nem sikerült bejutnia a legjobbak közé. A növényvédelem kategóriában összesen 5-en indulnak.
Hevesi István mindig keresi az új megoldásokat.
Hevesi István is másodjára vesz részt a választáson. A mindszenti gazdát a Timac Agro Hungária Kft. nevezte a versenybe. Úgy véli, az innovatív, a mindig újat kereső hozzáállás miatt tartották érdemesnek a díjra. A környéken ő volt az első, aki a szántóföldjén keserűsót használt, és szén-dioxidos trágyázást alkalmaz. Állattenyésztőnek vallja magát, de a növénytermesztés területén is sikeres.

Hatféle kultúrájuk van. Konzervborsóból az idén 71 mázsát termesztettek, durumbúzával is foglalkozik. A mindszenti gazdának kategóriájában 26 vetélytársa van.

Szavazni az azevagrarembere.hu internetes címen lehet. Az első forduló december 31-éig tart, kategóriánként hárman jutnak a második körbe, ami pedig január 31-én zárul majd.