Magyar javaslatokkal egészítették ki az ukrajnai helyzetről szóló nyilatkozatot Strasbourgban.

Strasbourgi siker: Magyar Anna és Klárik Attila javaslatára beemelték az összes nemzetiségi és nyelvi kisebbség jogait az ukrajnai helyzetről szóló kongresszusi nyilatkozatba. A strasbourgi Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa az ukrán helyzetről 2014. március 25-én elfogadott nyilatkozatába a záróvita során befogadta a magyar delegáció helyettes vezetőjének és a román delegáció magyar tagjának kiegészítéseit.

Magyar Anna javaslata – az orosz relációt kiterjesztve – kiemeli Ukrajna minden állampolgára jogait, beleértve a kulturális, nemzeti és nyelvi kisebbségi csoportok jogait.

A Kovászna megyei Klárik Attila szintén beemelt kiegészítése pedig a párbeszéd szükségességét terjeszti ki az orosz mellett az összes ukrajnai nemzeti kisebbségre.

Az elfogadott kiegészítések jelentősége, hogy ráirányítják a figyelmet a többi nemzetiség jogaira is, ideértve a több mint 100 000 főt számláló ukrajnai magyar kisebbséget is.

Az összes módosító közül Magyar Anna javaslata kapta a legtöbb szavazatot, ami azt mutatja, hogy a kisebbségi problémakör egyre nagyobb figyelmet kap Európában.