Rácz Tibor tőlünk tudta meg, hogy összeférhetetlen a képviselőség és az IH felügyelőbizottsági tagsága. A jobbikos politikus már másodszor fizeti vissza a tiszteletdíját.
2011 végén fogadták el az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civilszervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt, amely szerint nem lehet felügyelő szerv elnöke vagy tagja az a személy, aki a legfőbb szerv, illetve az ügyintéző és képviseleti szerv elnöke vagy tagja. 2012-ben ezért kellett lemondania Gyimesi László (Fidesz) önkormányzati képviselőnek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági (fb) elnöki, valamint Nógrádi Tibor (Fidesz) önkormányzati képviselőnek a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztéről. A kettő tisztség – a képviselőség és nonprofit cégnél betöltött fb-tagság – ugyanis összeférhetetlen a törvény szerint. A két cég legfőbb döntéshozó szerve a szegedi városi közgyűlés.

Rácz Tibor: Nem tudtam

Rácz Tibor tőlünk tudta meg, hogy összeférhetetlen a képviselőség és az IH felügyelőbizottsági tagsága. Elmondta, ezt nem tudta, senki sem jelezte neki. Közölte, az IH fb-tagságáról mond le, és vállalja, hogy az összeférhetetlenség ideje alatt kapott tiszteletdíját visszafizeti. Kérdésünkre elmondta, 2012-ben két- vagy háromhavi sportbizottsági tiszteletdíját fizette vissza.

Összeférhetetlenség állt fenn 2012-ben a Jobbik szegedi alelnöke, Rácz Tibor esetében is, aki egyszerre volt tagja a többségében önkormányzati tulajdonú Szegedi Vízmű Zrt. igazgatótanácsának és a szegedi közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának. Utóbbi grémiumba 2010 novemberében, a Szegedi Vízmű igazgatótanácsába pedig 2011 decemberében delegálta a Jobbik a politikust. Rácznak választania kellett, hogy az igazgatótanácsi tagságáról mond le, amiért havi bruttó 82 ezer forint, vagy a külsős bizottsági tagságáról, amiért havi bruttó 27 ezer 950 forint tiszteletdíj jár. 2012. február 23-án levélben tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy azonnali hatállyal lemondott az ifjúsági és sportbizottsági külsős tagságáról, és vállalta, hogy az összeférhetetlenség ideje alatt kapott tiszteletdíját visszafizeti.

Rácz Tibor a garázdaság miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Keresztúri Farkas Csaba helyét foglalta el a szegedi városi közgyűlésben. Önkormányzati képviselőként havi bruttó 120 ezer forintot kap. A jobbikos politikus idén a január 3-i rendkívüli közgyűlésen tette le a képviselői esküt. Előtte négy héttel lemondott a Szegedi Vízmű Zrt. igazgatótanácsi tagságáról. Maradt viszont továbbra is a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagja, havi bruttó 22 ezer forintért. A fenti törvény szerint azonban a kettő tisztség összeférhetetlen, valamelyik tiszteletdíját jogosulatlanul veszi fel harmadik hónapja Rácz Tibor.