A nagyszínházban pénteken 19 órától tartják a Nemzeti Premier bérletben a Simon Boccanegra hivatalos bemutatóját, előtte 18.30-kor nyílik a nézőtér földszinti előcsarnokában a Verdi-emlékkiállítás.

Az Armel-fesztiválon Verdi születésének 200. évfordulóján már játszották, de hivatalosan pénteken 19 órától tartják a Simon Boccanegra bemutatóját a nagyszínházban. Gyémánt Csilla színháztörténész rendezésében előtte 18.30-kor nyílik a Verdi-emlékkiállítás a nézőtér földszinti előcsarnokában. A historikus produkciót Gyüdi Sándor főigazgató dirigálja, a címszerepet Vasile Chisiu, Ameliát a gyermeke születése után ezzel a szereppel visszatérő Kónya Krisztina énekli. Fiesco szerepében Altorjay Tamást, Gabrieleként Boncsér Gergelyt, Paoloként Réti Attilát hallhatja a közönség.

– 15 hónapos a kisfiam, Gyüdi Sándor főigazgató úrral egyeztetve úgy döntöttem, visszatérek a színpadra, mert ezen a pályán nem hagyhat ki az ember éveket. Nagyon kecsegtető volt, hogy épp egy ilyen szép szerepben léphetek újra színpadra – mondja a péntek esti premieren Ameliaként bemutatkozó Kónya Krisztina. A szegedi társulat népszerű szopránja úgy véli, jó hogy nem egy nagy címszerepet kell elsőként énekelnie, de mégis egy elég nagy szerepet ahhoz, hogy jelentősége legyen. – Így fokozatosan edzésbe kerülhetek, amire szükségem is van, hiszen november végén már Violettát énekelem a Traviata-felújításunkban a szegedi Verdi-hetek programjában.

A historikus Boccanegra-produkció az 1881-es milánói bemutató alapján készült. A ma már ritkán alkalmazott, hagyományos, speciális díszletfestési eljárással készült díszletelemeket Budapesten és helyben gyártották, a színház egy régi dolgozója és a tápéi Scabello cég két díszletfestője festette a vásznak nagy részét.

A helyi operatagozat baritonistája, Kelemen Zoltán szombaton este mutatkozik be a Simon Boccanegra címszerepében. A Verdi-operát akkor Pál Tamás dirigálja a Makó Lajos-bérletben. Ameliát szombaton újra Miksch Adrienn énekli, aki az Armel-fesztiválon is fellépett, új Paolóként pedig Cseh Antal mutatkozik be. A Gregor-bérlet vasárnapi előadását újra a főigazgató vezényli Vasile Chisiuval a címszerepben.