Makó - Hamarosan megszűnik a Petőfi parki ovi Makón – az apróságok ősztől az Erdélyi püspök utcába fognak járni, ahol már épül egy új, tágasabb óvoda. Az önkormányzat egyúttal a városi intézményrendszer átszervezésére is készül.
 
 
 – Az egyik szemem sír, a másik nevet – fogalmazta meg érzéseit tegnap a Petőfi parki oviban az egyik szülő, Pásztorné Benkő Rita azzal kapcsolatban, hogy a tagintézményként működő makói óvoda hamarosan megszűnik. – Szeretjük ezt az épületet, a közelben lakunk, ezért örültünk volna, ha ezt korszerűsítik, bővítik. De azt is tudjuk, hogy a mostaninál sokkal szebb és modernebb, jobban felszerelt lesz az új – mondta a 3 gyermekes édesanya. Azt egyébként régóta tudni lehetett, hogy a város szívében lévő kis óvoda napjai meg vannak számlálva, hiszen a város az Erdélyi püspök utcában lebontatta a régi óvodaépületet, és már épül a helyén egy tágasabb. A városi óvodák átszervezése éppen a mai ülésen kerül a képviselő-testület napirendjére.

A Petőfi parki óvoda 13 évvel ezelőtt nyílt meg egy régi polgárházban. Akkor zárt be a városszéli FÉG-óvoda, és tulajdonképpen az költözött át. Az induláskor 50 gyerek járt ide, 2 csoportjuk volt, most 3 van, és 75 gyerekről gondoskodik a 6 óvónő és a 3 dada – mesélte Barta Anita, az Újvárosi Óvoda vezetőhelyettese – a Petőfi parki óvoda ennek a tagintézményeként működik jelenleg. Ő a kezdetektől dolgozik a Petőfi parki épületben, így érthető: a szívéhez nőtt. Ugyanakkor ő sem rossz érzésekkel búcsúzik tőle, és biztos abban, hogy a jobb körülmények új lendületet adnak majd a munkának. Hozzátette: ezekben a napokban zajlik a beiratkozás, és látni, hogy a szülők kedvét egyáltalán nem vette el a várható költözés, óriási az érdeklődés.

Milyen lesz a makói óvodarendszer az átszervezést követően? Most két önkormányzati óvoda, a belvárosi és az újvárosi működik a városban; az előbbihez két tagintézmény tartozik 13 csoporttal, az utóbbihoz ugyancsak kettő (ezek egyike a Petőfi parki) összesen 7 csoporttal. Az újvárosi óvoda székhelyének számító Erdélyi püspök utcai épület helyén épülő komplexum a korábbinál több, összesen 6 csoport, azaz 150 apróság elhelyezését teszi majd lehetővé, így ki lehet váltani az eredetileg nem is óvodának épült, mára leromlott állagú Petőfi parkit. A költözés után, ha a képviselő-testület elfogadja, az eddig meglévő 2 önkormányzati intézményt egyesíteni fogják. Az újnak 3 tagintézménye lesz, székhelye pedig az Erdélyi püspök utcai épületben fog működni. Ez utóbbi 251 milliós beruházás, 208 milliós pályázati támogatással, átadása idén nyáron várható.