Az AGRYA és partnerei a Virtuális falu Programmal abban szeretnének segítséget nyújtani, hogy a falusi közösségek tevékenységébe minél több fiatal kapcsolódjon be, valamint hogy erősödjenek a falusi ifjúsági közösségek, hogy ezzel is segítsék a falvak megmaradását, fejlődését. A Program részeként sor került egy képzés sorozatra, egy kutatásra és egy konferenciára.
Lehetőségem nyílt, így jelentkeztem a programra: a 2 körös forduló után felvételt nyertem a 30 fős csapatba. Ehhez az előző projektekből 8 fiatal csatlakozott még. Így november 23-án szakmai konferencián vettünk részt Szlovákiában, Búcs községében. Az előadásokon szó esett a vidékfejlesztési támogatások hatásáról, a 2007-2013 szakasz értékeiről, az „Európa 2020” vidékfejlesztési stratégiáról. Elsősorban a fiatal gazdák támogatását, az ifjúság bevonását, a biotermesztés növelését, új marketing lehetôségeket, az Európai uniós támogatások minél nagyobb és célratörőbb lehívását tűzték ki célul. Az előadók között szerepelt a program védnöke, V. Németh zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Hasznos információkat hallhattunk Stefan Adam szlovák államtitkártól, Wootsh Pétertől, az AGRYA szakértőjétől, aki a képzések vezetôje is egyúttal, Rok Sedminektől, a CEJA brüsszeli alelnökétől.
November 24-25-én a Virtuális falu Program képzésén, és csoportmunkán vettünk részt. A 18-26 év közötti fiatalok között gazdákat, intézmény vezetôket, ifjúsági szervezetek vezetőit, a saját településükön aktív közösségi életet élő személyeket ismertünk meg. A képzéssorozat egy falusi - virtuális - település életéhez, működéséhez kapcsolódó témákat dolgoz fel. Így képzések témája lesz – többek között – a vállalkozás-fejlesztés, a közművelôdés, a szociális ügyek, a közösségfejlesztés, a helyi demokrácia és az önkormányzatok működése, a fenntartható gazdálkodás, a környezet és természetvédelem kérdései. A képzések a falut mint részfeladatok szervesen összekapcsolódó egységét mutatják be, ahol minden szereplőnek megvan a saját szerepe és felelőssége. Az eredményeket, problémákat, megoldásokat a csoport egy konferencián mutatja be az adott területeken dolgozó szakembereknek, akik munkájuk során a jövőben hasznosítani tudják ezeket az információkat.

Forrás: Torma Tibor