Óvodánkban e nevelési évtől kezdve új kezdeményezésként Mesére épülő gazdagító tevékenység szervezését kezdtük meg. Tettük mindezt azzal a céllal, hogy több tartalom kerüljön a délutáni óvodai életbe, színesebb legyen a gyermekek napirendje.
A témaválasztásnál az a szempont került előtérbe, hogy olyan mesét válasszunk, melynek tartalma, a hozzákapcsolható tevékenységek, többletet jelentsenek a hagyományos foglalkozáson feldolgozott irodalmi anyaghoz képest - a foglakozásokra járó gyermekek számára.
Ezen általunk felállított szempontoknak megfelelve választottuk a Mátyás király juhásza című mesét. Segítségével visszakerültünk a reneszánsz korba, a gyerekek megismerkedhettek a korabeli öltözékekkel, a fekete sereg harci eszközeivel - barkácsolhattak kardot, tőrt. A juhász tevékenységét a népi kultúra oldaláról közelíthettük meg - népzenei elemekkel, népi játékokkal fűszerezve. Gyapjúból bárányokat is készíthettek.
A foglalkozássorozat lezárása a Pavan táncegyüttes reneszánsz táncbemutatója volt, amely valóban megkoronázta e téma feldolgozását. A korhű ruhába öltözött fiatalok mozdulatai, és az ezt követő tánctanulás jó hangulatot teremtve gazdagította a résztvevő gyermekeket számos területen - az érzelmi, közösségi nevelés terén, a kultúra ápolása terén…stb. Hálás köszönet a táncosok vezetőjének, Lázár Györgynek, és a négy lelkes táncosnak, akik ide varázsolták nekünk a reneszánszkort!
A tapasztalatok új lendületet adnak számunkra a következő félév terveinek megvalósításához.