A legtöbb gólt rúgta, holtversenyben a legkevesebbet kapta, hazai pályán százszázalékos maradt, de idegenben is csak egyszer szenvedett vereséget: megérdemelten zárta az őszt az élen a megye I-ben az Algyő SK.
Múlt szombati kiskundorozsmai 2-0-s diadalával biztosította az algyői alakulat az őszi első helyet. Hadár Attiláék tizenegy győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel telelhetnek az élen, összesen 36 pontot gyűjtöttek, 46 gólt rúgtak (ami a legtöbb a mezőnyben), s mindössze 14-et kaptak (ami a Sándorfalvával holtversenyben) a legkevesebb. Mi a siker titka? – erről faggattuk Takács Zoltán vezetőedzőt (harmadik képünkön), aki egyben a klub labdarúgó-szakosztályát is irányítja.
Meghozta gyümölcsét a szerkezetváltás
"Az előző bajnokságban elért negyedik hellyel már a megye meghatározó csapatává váltunk, s nyáron sem volt nagy mozgás a keretben, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy szépen, ütemesen fejlődjünk tovább. Alapvető szándékunk, hogy minél több fiatalt építsünk be az együttesbe, hiszen hosszú távra gondolkodunk, s ennek jegyében végeztük munkánkat, illetve a másik elhatározásunk, hogy minél több algyői származású játékost szerepeltessünk. Többek között ezért is igazoltuk le Pataki Sándort Ásotthalomról" – beszélt játékospolitikájukról a szakember, aki szerint ősszel elsősorban kiegyensúlyozottságukkal nőttek riválisaik fölé.
Kimondottan rossz mérkőzése nem is volt az Algyőnek, mely csak a 4. fordulóban Csongrádon kapott ki 2-1-re, ám a mester úgy értékelt: abban a találkozóban annak ellenére is több volt, hogy csaknem 60 percen keresztül emberhátrányban futballoztak. "Kiegyensúlyozottabbak voltunk, mint a többiek, igaz, az előnyünk egyáltalán nem nagy, rendkívül szoros a verseny (33 pontja van a Csongrádnak, akár 32 lehet a Dorozsmának, 31 ponttal áll a Sándorfalva – a szerk.). Sokat jelentett, hogy végig stabilak tudtunk maradni. Némiképp szerkezetet váltottunk erre az idényre, nyitottabbá, támadóbbá tettük a csapatot, ennek köszönhetően nagyobb különbségű győzelmeket is arattunk, ami jót tett az önbizalomnak. A komolyabb sérülések szerencsére elkerültek bennünket (érdekes ugyanakkor, hogy pár hónap leforgása alatt Pataki mellett Orosházi Dánielt is vakbélgyulladással kellett műteni – a szerk.), sokszor tudtam az alapcsapatot játszatni. El kell mondanom, hogy a srácok rengeteget dolgoztak az eredményekért, nálunk szinte százszázalékos az edzésre járás a heti három foglalkozáson. A hátterünk is rendezett, Juhász Sándor elnök mindenben segít bennünket. Nem véletlen tehát a jó szereplés, mint ahogy az sem, hogy az Algyő II. is élen áll a megyei III. osztály Termál csoportban" – így Takács Zoltán.

Százszázalékos mérleg az algyői katlanban

Érdemes megjegyezni: az ősszel mindkét alakulat valamennyi hazai mérkőzését megnyerte, a megye I-esek nyolc, a megye III-asok hat diadallal örvendeztették meg a helyi drukkereket a saját "katlanban". Ilyenkor kell higgadtnak maradni, s értékükön kezelni a dolgokat – teszi azonban hozzá a szakember, mindenkit biztosítván róla: kőkemény téli felkészüléssel akarják megalapozni a tavaszi eredményességet. Egyelőre december 19-éig heti egy szerdai tréninget tartanak, majd január 28-án kezdődik újra a munka, de közben is sokan és sokat "kispályáznak". A feltételek helyben, a nemrég átadott műfüves pályán és a nagyszerű tornacsarnokban adottak a minőségi munkára, a többi már csak a labdarúgókon múlik.
Mint megtudtuk, jelentősebb változásra ezúttal sem kell számítani a megye I-es gárda háza táján (egyébként is a keret 75-80 százaléka 2010 nyara óta játszik együtt), legfeljebb egy-két futballista érkezése, illetve távozása várható. Takács Zoltánnal az egyes csapatrészeket is elemeztük. "Fontos alap, hogy két kiváló kapus áll rendelkezésünkre Szűcs Marcell és Udvari Tamás személyében, akik hozták magukat az ősszel. A védelemben sikerült pótolni a külföldre távozott Szigeti Tamást és Békési Andrást. Kellemes meglepetést okozott a jobb oldalon az ifiből felhozott Makai Árpád, illetve a támadóból belső védővé tett Gonda Attila teljesítménye. Középpályássorunk végig masszív maradt. A védekezésben elsősorban Takács Rolandra és a hosszú sérülésből felépült Sebők Lászlóra hárult kulcsszerep. A két szélső, Hegedűs Tibor és Bogdán Péter lendületével és gólerősségével járult hozzá a sikerekhez, míg a két belső ember, Pataki Sándor és Balogh Norbert állandóan zavart jelentett az ellenfelek számára. Elöl pedig Hadár Attila 14 gólt szerzett annak ellenére is, hogy volt eltiltása és kisebb sérülése is közben, de róla régóta tudjuk, hogy a megye I. egyik legjobb csatára. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a kiegészítő emberek is rengeteget tettek hozzá, elég, ha csak Koza Zsoltra, Farkas Szilveszterre vagy Orosházi Dánielre utalok" – sorolta a vezetőedző.
A hátországot is stabilizálják
Azzal együtt is, hogy az NB II és az NB III küszöbön álló átszervezésével kapcsolatosan még rengeteg a bizonytalanság, adódik a kérdés: vállalná-e a feljebb lépést az Algyő, ha sikerülne megnyernie a bajnoki címet, s lehetősége nyílna az osztályváltásra? Takács Zoltán úgy felelt: korai még erről gondolkodni és beszélni, most egyelőre kiélvezik a sikereket (a szombati záróvacsorán köszönik meg a játékosok, vezetők, támogatók és szurkolók 2012-es munkáját), s majd tavasszal minél eredményesebben akarnak szerepelni, aztán meglátják, mindez mire lesz elég, s mit hoz az élet.
"2010 elején kezdtünk a klub újraépítését, s még nem járunk az út végén, sok még a tennivalónk. Az utánpótlást létszámban és korosztályok tekintetében is ki kell szélesíteni, meg kell erősíteni, ebbe rengeteg energiát fektetünk, ugyanakkor természetesen nem megy egyik napról a másikra. A saját utánpótlásbázisunkra szeretnénk támaszkodni a későbbiek során, ebből a szempontból tartom kiemelt jelentőségűnek, hogy már az óvodában is tartunk labdarúgóedzéseket a gyerekeknek, illetve a Fehér Ignác-iskolában első és ötödik osztályban többek között labdarúgóosztályokat is indítunk. Amellett tehát, hogy építjük és erősítjük a felnőttcsapatot, a hátországot is stabilizálni akarjuk, hiszen majdan saját erőből szeretnénk feljebb lépni" – árulta el a szakember.

Forrás: SZEGEDma.hu (Pintér M. Lajos