Hétfőig Szegeden lakik és Algyőn edz a jövő heti szerbiai Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott. Szerdán a délelőtti edzésen látogattuk meg a csapatot, amelyben a világklasszis Görbicz Anita és a szegedi származású Bódi Bernadett is helyet kapott.
Hat napon keresztül, hétfőig Csongrád megyében vendégeskedik a magyar női kézilabda-válogatott. A jövő heti szerbiai Európa-bajnokságra készülő nemzeti együttes Szegeden, a Hunguest Hotel Forrásban lakik, a napi két edzését pedig Algyőn, a Fehér Ignác Általános Iskola sportcsarnokában végzi. A nagyközség számára kiemelt esemény Görbicz Anitáék látogatása, ezt a ma délelőtti edzés során is megtapasztalhattuk.
– Amikor a szövetség hitelesítette a kézilabdapályánkat, megtetszett nekik a csarnok. A válogatott először Szegeden szeretett volna készülni, ám mivel az újszegedi sportcsarnok foglalt, megkerestek minket, mi pedig nagy örömmel fogadtuk a lányokat – mondta Forgó Zoltán, a Kézilabda Szeged SE-Algyő NB I/B-s csapatának elnöke.
Miközben beszélgettünk, a csapat már megkezdte az edzést, bemelegítésként futballoznak a lányok. Bár látszott, nagyon vigyáznak egymásra, azért így is volt tétje a meccsnek, amelyen minden gólt nagy taps kísért a lelátón figyelő algyői iskolásoknak köszönhetően. Görbicz Anita megmutatta, amikor labda közelít felé, nem csak kézzel képes gyönyörű megoldásokra, jobblábas lövései és indításai olyanok voltak, mintha csak párja, a korábbi válogatott labdarúgó Vincze Ottó különórákat tartott volna neki a szünnapokon.
– Very long – kiáltotta a magyar csapat norvég szövetségi kapitánya, Karl Erik Böhn, amikor már az indításokat gyakorolták. A szakembert tavaly augusztusban nevezték ki a válogatott élére, a jövő heti lesz az első világversenye, amelyet élete legnagyobb kihívásaként jellemzett. Utasításait angolul adta a játékosainak, de általában segítője, a korábbi klasszis játékos Siti Beáta fordította le a pontos kéréseit.
Bár a foglalkozás kiváló hangulatban zajlott, a végre szomorú lett: a nemrég honosított Triscsuk Krisztinának egy indulócselnél kiújult a vádlisérülése, szúró fájdalmat érzett, ezért ő biztosan nem vesz részt az Eb-n – helyettese az eddig is a csapattal edző Bulath Anita lesz.
– Most voltam először az algyői csarnokban, de mivel apukám sportrajongó, és rendszeresen jár ide meccsekre, tudtam, hogy szép helyre jövünk – mondta a szegedi származású Bódi Bernadett, a Dunaújváros jobbszélsője.
– Kiváló a csapategység, és a norvég stílus, amit a szövetségi kapitányunk „ránk erőltetett", szintén nagyon bevált. Szeretném, ha a legjobb hat közé jutnánk, de egyelőre csak az első mérkőzésünkre koncentrálok. Persze hatalmas élmény, hogy kijutottunk az Eb-re, az pedig, hogy Újvidéken játszunk majd, még különlegesebbé teszi az élményt. Biztos, hogy sok magyar szurkoló lesz a lelátón, a családom is megnézi majd a meccseinket – tette hozzá.
A magyar válogatott hétfőig lakik Szegeden, kedden pedig már a horvátok ellen kezdi meg a kontinensviadalt.
A válogatott Eb-kerete: kapusok: Herr Orsolya (Győr), Kiss Éva (Siófok), jobbszélsők: Bódi Bernadett (Dunaújváros), Kovacsicz Mónika (FTC), jobbátlövők: Rédei-Soós Viktória (Győr), irányítók: Görbicz Anita (Győr), Kovacsics Anikó (Győr), Szucsánszki Zita (FTC), beállók: Cifra Anita (FTC), Szamoránsky Piroska (FTC), balátlövők: Klivinyi Kinga (Vác), Szekeres Klára (Érd), Tomori Zsuzsanna (FTC), Bulath Anita (Viborg HK, dán), balszélsők: Vérten Orsolya (FTC), Vincze Melinda (Érd). Tartalékok: Pastrovics Melinda (FTC), Orbán Adrienn (Győr), Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod, orosz).

Forrás: delmagyar.hu (Gyúrós István)