2009-ben, két évvel a Borbála Fürdő megnyitása után alakult meg az Algyői Úszó Közhasznú Egyesület, amelyben jelenleg 55 gyermek edz és versenyez rendszeresen. Zsura Zoltán elnök szerint a klub még az építkezés szakaszában jár – utánpótlás-sorozatunkban velük foglalkozunk.
– 2009 szeptemberében lett olyan a háttér Algyőn, hogy több tényező is egy úszóklub megalapítása mellett szólt. Az akkor már két éves Borbála Fürdőben egyre több gyermek tanult meg úszni, mellettük pedig a szülők is igényelték egy klub, és ezzel a versenyzési lehetőség létrejöttét, valamint az önkormányzat is mindenben támogatott bennünket – mondta a kezdetekről Zsura Zoltán, az Algyői Úszó Közhasznú Egyesület elnöke, egyben a Borbála Fürdő vezetője.
– A fürdő első két esztendejében a gyerekek úszástudásának megszerzésére, az alapok kialakítására, fektettük a hangsúlyt. 2009-ben 24 gyerek kezdett sportolni nálunk, ez a szám mára 55-re nőtt. Kifejezetten utánpótlás neveléssel foglalkozunk, négytől tizennégy, tizenöt éves korig úsznak nálunk gyerekek – fogalmazott az egyesület elnöke.
Zsura Zoltán mellett Magosi Krisztina, valamint Zsura Brigitta tartja az edzéseket, ők szervezik az egyesület mindennapjait, a versenyeken való részvételt. A működéshez szükséges anyagi fedezetet az önkormányzat és a szülők áldozatkészsége, a felkészüléshez szükséges helyszínt pedig a Gyevitur Kft. biztosítja.
– Évente 12-14 versenyen veszünk részt, amelyek jellemzően száz kilométeres körben kerülnek megrendezésre. Szívesen állunk rajtkőre a hasonló utánpótlásképző egyesületek által szervezett rendezvényeken. A diákolimpiákon eddig három országos döntősünk volt, Győrfi Dávid és Rózsa Evelin után idén Portörő Dorina jutott a fináléba – mondta.
Tehetségeket bőven találunk a Borbála Fürdőben: Vincze Zsombor például kategóriájában megnyerte a szegedi városi diákolimpiát, de Kiss Róbert, és a mindössze hat esztendős Tóth Kása Sára is kiemelkedő eredményre képes korosztályában. A Magyar Úszó Szövetségben is tag Algyői Úszó Közhasznú Egyesület egyre népesebb és népszerűbb.
– A 20 méteres fedett medencénk olykor már szűknek bizonyul a több mint ötven gyermeknek. Reméljük, a jövőben lesznek olyan fejlesztések, amelyek e szűk keresztmetszeten enyhítenek. Egy úszó felkészüléséhez sok idő és még több kilométer szükséges. A gyerekek eredményeinek folyamatos javulása bizonyíték az elvégzett munka eredményességére. Egyre több és jobb helyezéseket érünk el a versenyeken, de természetesen a cél az, hogy a jövőben a korosztályos országos bajnokság érmeiért is versenybe szállhassanak az algyői úszók – tette hozzá Zsura Zoltán.