Azt, hogy ilyenkor megnő az életveszély, megyénkben Algyőn veszik a legkomolyabban. A google.hu 6500 találatot ad ki a gombavizsgálat szóra, az első lapon az algyői szakellenőr címe, telefonszáma tűnik föl. Hajdú Mihály mikológus egyetemen tanulta, tanítja is ezt a tudományt, amelynek elismert kutatója. 1971 és 1997 között a szegedi Mars téren dolgozott gombavizsgáló szakellenőrként – most Algyőn még több időt tölt ezzel. A Korsó utca 16., Forrás köz 7. alatti gombavizsgáló állomáson napkeltétől napnyugtáig vizsgál, hétvégén is, ingyen. A 267-107-es számon lehet tőle időpontot kérni. A hozzá járók jelentős része nem helyi, hanem szegedi, környékbeli, de mórahalmiak, kistelekiek, mohácsiak, orosháziak, szolnokiak is megkeresik.
– Hallottam már olyan gombavizsgálatról, hogy a hölgy elvette, amit a gyűjtő hozott, ránézett a garabolyra, és úgy, ahogyan volt, beleborította a kukába, aztán szó nélkül visszaadta. Nem szabad a természettel ismerkedő embert így megalázni – mondja a mikológus. – Inkább el kell mondani neki, hogy gombát nem szabad nejlonszatyorba szedni, mert befülled, az is fogyaszthatatlanná válik, ami ehető volt. A nyitott kosár vagy doboz a legjobb. Fontos, hogy ne törje, hanem óvatos mozgatással húzza ki a tönköt a földből, és érdemes elmondani, hogy milyen fák közelében milyen gombafajokat lehet találni. A közhiedelemmel ellentétben egész évben érdemes gyűjteni: minden fajnak megvan a szezonja, hamarosan a laskáé, a téli fülőkéé és a levesben különösen finom júdásfülgombáé jön. El kell mondani, hogy az adott mennyiségből mennyi étel készíthető, és az adott faj hogyan a legfinomabb. A legfontosabb pedig, hogy mindig mutassa meg szakembernek, amit talált, még mielőtt enne belőle.
Az utóbbi időben a csúcsforgalom itt 268 gyűjtő volt egy napon. Akadnak, akik három-négy ládát szednek tele, a legtöbben azonban csak egy kosárral hoznak. Mihály tanár úr asztalán nemrég 38 gyilkos galóca is pihent, egy gyűjtő hozta mindet. – Ott, ahol lakunk, van egy szép fenyőerdő, séta közben nagyon sok ilyet láttunk, elhoztuk megmutatni – mondta a szegedi Pásztor Péter, aki párjával, Petrovics Adriennel érkezett. Örülhettek, mert fenyőtinórut hoztak, ez ehető. A fiatal pár – ahogyan sokan – a neten bukkant rá az algyői mikológusra. Még el sem mentek, jött a következő gyűjtő. Mihály tanár úr ezért mondja, hogy nincs szüksége reklámra. Azon szerinte idővel érdemes lesz elgondolkodni, hogy egy ekkora városban, mint Szeged, elegendő-e, hogy hétfő kivételével naponta reggel 6-tól 11-ig tartanak gombavizsgálatot a Mars téren. A jelek szerint nemcsak délelőtt, hanem már délután is járnak a gyűjtők – akik közül volt, aki elmondta: ha ilyen ügyelet működne Szegeden is, nem autózna Algyőig.