A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény értelmében legkésőbb 2014. december 31-ig végre kell hajtani az országos digitális átállást. Ennek során a hagyományos földi sugárzású televíziós műsorszórás helyébe a lényegesen több csatorna jobb minőségben történő átvitelére alkalmas digitális technológia lép. Ez a változás mindazokat a háztartásokat érinti, ahogy hagyományos földfelszíni vétellel televízióznak. A digitális adásokat a hagyományos tévékészülékekkel nem tudják megjeleníteni, ezért ezeknek a háztartásoknak speciális vevőkészülékre, esetenként új antennára van szüksége ahhoz, hogy továbbra is foghassák a földfelszíni adást.
Az állami támogatási programban az jogosult részt venni, aki amellett, hogy kizárólag az analóg földfelszíni adás vételére alkalmas televíziókészülékkel rendelkezik, szociálisan rászorulónak is minősül.
A rászorult jogosulti kör feltérképezéséhez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF), a Magyar Államkincstár (MÁK), illetve az érintett helyi önkormányzatok adataira támaszkodik a Hatóság.
A támogatásra jogosultság feltételeinek tisztázása érdekében a program felmérési szakasza során kérdezőbiztos keresi majd meg személyesen a szociálisan rászorulókat. Ezt követően a program második, telepítési szakaszában a jogosultak választása alapján a szerelők felszerelik a digitális sugárzás vételére alkalmas berendezéseket (dekóder, antenna), vagy a Hatóságnál regisztrált digitális műsorterjesztő szolgáltató üzembe helyezi a támogatott műsorcsomagot tartalmazó szolgáltatást.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a folyamat sikeres lebonyolítása érdekében folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.
Ajánlott internetes oldal: www.nmhh.hu