New York – Itt egyelőre minden rendben, Sandy érkezését New York-ba csak hétfő estére jósolják - mondja Boncz Ádám színész. Szanyi Ágnes szociológus szerint a New York-iak estére befejezték a hurrikán előtti rutin nagybevásárlást.

 – A hírek nem bíztatóak, úgy tűnik, valóban komoly viharnak nézünk elébe. Az elmúlt napokban természetesen mindenhol beszédtéma volt a hurrikán, de az emberek sokkal higgadtabbak, mint tavaly, Irene érkezésekor. Már mindenki rutinosan vásárol, felkészül a viharra és vár. Az élet már vasárnap este leállt, hiszen 19 órakor lezárták a metrókat, és ha New Yorkban leáll a tömegközlekedés, szinte teljesen megbénul a város – mondja a Szegedről indult Boncz Ádám színművész, aki már öt éve Amerikában él. 

A világhírű New York-i színiiskolában, a Lee Strasberg Színház és Film Intézetben tanult, azóta az Off Broadway színházaiban és filmekben játszik. – Manhattanben minden bezárt, a színházak is törölték az előadásaikat, így nekem is elmaradtak a próbáim. Én már gyakorlott „hurrikánozónak" számítok, tavaly is itt voltam, amikor Irene végigsöpört a városon. Most vettem egy hétre elegendő élelmiszert, hiszen senki nem tudja, mekkora lesz a kár, és mikorra tudják majd helyreállítani, mikor indulhat be újra az élet. Az emberek próbálják hasznosan eltölteni ezt a pár napos kényszerpihenőt. Én a jövő heti felolvasó színházi bemutatóm szövegkönyvével töltöm majd az időt. Ha elmenne az áram – ami sajnos elég valószínű –, van zseblámpánk és gyertyánk is. Ebben az esetben az ember sokat nem tehet, csak vár.

A szegedi Szanyi Ágnes szociológus, aki második éve PhD hallgató New Yorkban, azt írja: New York-ban az élet akadozik. Bár Sandy egyelőre késik, a szél már vasárnap este óta erős. A New York-iak estére befejezték a hurrikán előtti rutin nagybevásárlást, az interneten üres hűtőkről és csupasz polcokról készült fényképek keringtek vasárnap. A nagy tömeg és a hosszú sorban állás ellenére is mindenki türelmesen várt. Ismerőseim arról számoltak be, hogy a zsúfolt utcákon mindenki még a megszokottnál is barátságosabb volt, a vihar előtti készülődés összehozta a New York-iakat. A gyertya, víz, gyufa mellé mindenki bevásárolt néhány napi élelmiszert is, itt úgy készülünk, hogy szerda előtt nem áll helyre az élet.

Az utcák itt Queensben most már csendesek és viszonylag kihaltak. Vasárnap éjszaka a házunk mögötti Union Turnpike, Queens egyik legforgalmasabb többsávos gyorsforgalmi útja olyan üres volt, mint még itt tartózkodásom óta egyszer sem. A hétfő kényszerszünet az iskolákban és sok munkahelyen is, hiszen a tömegközlekedés is leáll egy időre. Úgy tűnik azonban, hogy kedden is itthon kell majd maradnunk.

Az MTA (a New York-i BKV vagy SZKT) a tegnapi nap folyamán azon dolgozott, hogy minden metrószellőzőt lezárjon, mert az, hogy New York a vihar után mennyi idővel tud visszatérni a megszokott kerékvágásba, attól is függ, mennyire árasztja el az alagutakat a víz. Brooklyn és Manhattan azon részein, amelyek az óceán és az East River mentén fekszenek, kötelező evakuálást rendelt el a polgármester, de a barátaim facebook üzeneteiből arra következtetek, hogy ennek egyelőre nem mindenki engedelmeskedett. Nincs pánikhangulat, de a New York-iak általánosságban komolyan veszik a vihart.

Sandy most valahol tőlünk délre az óceánon van, és egyelőre erősödik.