Az október 26-án Szegeden megrendezett Görgey Artúr Történelmi vetélkedőn délvidéki és lengyel általános iskolás csapatok is megmérettették magukat. Minderről Murányi Gáborral a Meritum egyesület elnökével beszélgettünk.

A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület és a Tiszaparti Általános Iskola immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Görgey Artúr Történelmi Vetélkedőt – nyilatkozott Murányi Gábor, az egyesület elnöke. Összesen 52 háromfős csapat jelentkezett erre a nemzetközi versenyre, amelyből 15 a határon túlról képviseltette magát, idén először pedig 3 lengyel csapat is részt vett a megmérettetésen.

A 7.-8. osztályosok részére szervezték a vetélkedőt, a feladatok pedig leginkább térképes és keresztrejtvény jellegűek voltak, melyek megoldására 60 perc állt rendelkezésükre. Külön érdekességnek számít, hogy a verseny két nyelven; magyarul és lengyelül folyt.

Az elsődleges cél az volt, hogy a történelmi ismeretek bővítése mellett a határon túli magyarokkal való kapcsolatot, valamint a lengyel-magyar barátságot is ápolják a fiatalok – folytatta Murányi Gábor.

A vetélkedőn a legjobbnak egy zentai csapat bizonyult, a második helyet egy szentesi, a harmadikat pedig egy csongrádi trió szerezte meg, akik értékes könyvjutalmakat vehettek át, ám a többiek sem szomorkodhattak, hisz senki sem maradt üres kézzel.