Hódmezővásárhely – Bereczki Róberttel, az Árendás Néptáncegyüttest is gondozó Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület elnökével, szervezetük névadójának egykori iskolája, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda előtt beszélgettünk. 

Bereczki Róbert, a hódmezővásárhelyi Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület elnöke, az eddig számos országos és nemzetközi közönségsikert aratott Árendás Néptáncegyüttes tagja, saját bevallása szerint, gyermekkora óta lelkesedik a komoly- és a népzene, valamint a hagyományos népi táncok iránt. Ebbéli érdeklődései bölcsőjének egykori iskoláját, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolát tekinti. Nem véletlen tehát, hogy a Szent István téri intézmény a legkedvesebb hely számára Hódmezővásárhelyen.

- Magát az épületet a Károlyi-család építette, az 1800-as évek elején. A présházként használt klasszicista épületet 1873-ban vásárolta meg a város. Kezdetben ipariiskola, majd ovónőképző működött itt. Az 1930-as években a városi leánylíceumnak, majd a város híres leánygimnáziumának adott otthont. A háború után tanítóképző működött itt, melynek egy majd ötven évig pedagógusként dolgozó, igen közeli rokonom is diákja volt. Az '50-es években, többek közt a híres vásárhelyi zeneszerző, Steiner Béla közreműködésével, fektették le a mai a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda alapjait. Ebből a hosszú felsorolásból is kitűnik, milyen fontos szerepet tölt be az épület, az iskola a város történelmében.

Egyesületünk névadója, Lányi Lajos 10 évig, 1992-ben bekövetkezett korai haláláig volt az iskola igazgatója. Szervezetünk az ő szellemi örökségét, hagyományörző munkáját hivatott ápolni és folytatni. Ehhez a munkához kedvet, és ambíciót valamennyien a Liszt Ferenc Iskolától kaptunk, hisz a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület minden jelenlegi tagja a Zeneiskola diákja volt. Úgy vélem az iskolának sikerült megőrznie, valamint sikerül a diákok számára átadnia azt a gondolkodás módot, melyet Lányi Lajos képviselt.
Számomra különösen nagy jelentőséggel bír az itt eltöltött 8 év. Az iskolára, a zene, a tánc, a kultúra, a pedagógia, a választott hivatásom iránti érdeklődésem forrásaként tekintek.