A „Miénk a tér” elnevezésű nyárvégi zenés, táncos, irodalmi kavalkádot immár 3. alkalommal rendeztük meg Algyő Fő terén.
Három éve készült el a tér, rajta egy gyönyörű szökőkúttal, melyen Algyő testvértelepüléseinek neve látható: Heberstfelden, Martonos, Újvár és Kórogy. Akkor a Gyevi Art Kulturális Egyesület vezetése úgy gondolta, hogy ki kell használni a tér nyújtotta adottságokat egy össznépi kavalkádra. Kapjanak szerepet a téren az algyői emberek, az algyői civilek! Az elgondolást tett követte, és azóta minden évben megrendezzük ezt a kavalkádot, vagy úgy is mondhatnánk kulturális seregszemlét. Fellépnek itt fiatalok, idősek egyaránt algyőiek, és algyőiek ismerősei.
Így lépett fel az idén a helyiek mellett a csanádpalotai fúvószenekar Mátó Mátyás vezetésével, a Szegedi Linedance Klub contry csoportja és Dani Imre vásárhelyi költő, tanár.
A helyiek közül a zenét az Algyői Halászcsárda cigányzenekara – Bakró Lajos prímás, Báder Béla nagybőgős, Virág Ferenc brácsás –, az algyői hagyományőrző citerazenekar Süli Tibor vezetésével, valamint Kalusi Dénes harmonikás képviselte.
A komoly zenét Pataki Andrea, Papp Miklós és tanítványaik – Bíbor Máté, Gyurcsik Andrea, Gáli Fanni, Kertész Laura és Süli Virág – előadásában hallgathattuk.
A népdalokat, nótákat, dalokat Fábián Péter, Antal János, a nyugdíjasokból álló Búzavirág Asszonykórus és a Hagyományőrző Egyesület, Lele Krisztián és Pallagi Anna énekelte.
A néptáncot az Algyői Gyöngyvirág Néptánccsoport – vezetőjük Hegedűs Edit –, a tánc modernebb formáját a Booming Dance Klub mutatta be. Őket Koltai EnikŐ tanítja.
Hallottunk verseket Barta László, Gonda Károlyné, Farkas Sándorné és Varga Sándorné elôadásában, és saját verseit zenésítette meg és adta elő gitár és szájharmonika kísérettel Dani Imre hódmezővásárhelyi
költő.
Egyesületünknek 3 csoportja van, a Parlandó Énekegyüttes, a tollforgatók és az alkotók köre. Az alkotók a téren kiállították saját kézműves munkáikat, amelyeket a helyszínen meg lehetett vásárolni.
Tudni kell, hogy csupán civil erőből nem tudott volna megvalósulni ez a program. Algyő Nagyközség Önkormányzata anyagilag támogatott bennünket, az Algyői Faluház pedig az anyagi támogatás mellett a megvalósításban is közreműködött.
Köszönjük a Gyeviép Kht, valamint az Algyői Polgárőrség segítségét, és külön köszönjük Olajos Gyuri kiváló technikai segítségét, kitartó munkáját! Köszönjük a közönségnek, hogy olyan szép számmal megjelentek a forróság ellenére, és köszönjük a fellépőknek a szép délutánt.

Forrás: Ménesi Lajosné, a Gyevi Art Kulturális Egyesület elnöke