Csongrád megye - A tanév kezdetével ismét fókuszba került a hazai középiskolák rangsora, amelyet tavaly év végén állítottak össze. A Csongrád megyeieknek e szerint két kiválónak minősített gimnáziumuk is van: a Radnóti és a Ságvári. Nyelvvizsgaarányok tekintetében a Tömörkény is az ország legjobbjai között van.

A legjobb eredményeket elért hazai középiskolákat rangsorolta a Köznevelés című oktatási szaklap tavaly év végén, amelyet most, a tanév kezdetének közeledtével ismét elővett a sajtó. A lista kialakításánál figyelembe vették a felvételi arányt, a nyelvvizsgaarányokat, a középszintű érettségik átlagos pontszámait és az országos középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeket. Mind a négy mutató a 2005–2009 közötti évekre vonatkozik. A sorrend felállításánál külön listázták a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a vegyes középiskolákat.

A 2008–2009-es tanévben nyilvántartott 355 gimnázium közül a tanulmány készítői 36-ot minősítettek kiválónak, 54-et jónak és 178-at közepesnek. A 417 magyarországi szakközépiskola közül 42 szerezte meg a kiváló minősítést, 63 jó, 178 intézmény pedig közepes eredményt ért el, míg a vegyes középiskolák csoportjában 20 kiváló, 30 jó és 100 közepes teljesítményű iskola szerepel. 

A nyilvánosságra került listán 45 gimnázium, 33 szakközépiskola és 19 vegyes középiskola szerepel. Mindössze két Csongrád megyei intézményt találni köztük: a gimnáziumok 19. helyén a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a 20.-on pedig a Ságvári Endre Gimnázium végzett. Előbbi az OKTV-pontszámok alapján az ország harmadik legeredményesebb versenyfelkészítője: csupán a fővárosi és a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulói szereztek náluk több pontot. A Ságvári az OKTV-eredmények alapján országos nyolcadik, felvételi és nyelvvizsgaarányban azonban megelőzi a Radnótit. A két gimnáziumot egyébként csak 9 vidéki übereli. A dobogós helyezettek mind fővárosiak: a legjobbnak az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium bizonyult, amelyet a Fazekas Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium követ.

Az érintett két Csongrád megyei intézmény vezetője nem győzte hangsúlyozni: ezeket az eredményeket tavaly év végén már publikálták, ráadásul évekkel korábbi adatokkal dolgozik. – Az utóbbi három évünk ennél jobb volt – mondta Gál Béla, a Radnóti-gimnázium igazgatója. Hozzátette: sok esetben nem is értenek egyet a számítási módokkal. Ők például a visszajelzések alapján 93 százalékos felvételi aránnyal számolnak, szemben a kimutatásban feltüntetett 85,1-gyel, amelyben nem szerepelnek a külföldön továbbtanuló fiatalok. – Úgy gondolom, egy iskola megítélésénél a legfontosabb, hogy milyen értékeket tesz hozzá egy-egy gyerekhez. Ezt azonban nagyon nehéz mérni.

Dobi János úgy fogalmazott: büszke arra, hogy felvételi és nyelvvizsga tekintetében a legjobb megyei intézmény lett a Ságvári. – Valószínűleg számít ez az iskolaválasztásnál, hiszen a továbbtanulás biztosítása egyre fontosabb, a nyelvvizsga pedig ennek előfeltétele lesz a jövőben a tervek szerint.
Az igazgató hozzátette: minden iskola, amely kiváló minősítést kapott, garanciát jelent a szülőknek és elismerést a pedagógusoknak.
A nyelvvizsgaarányok tekintetében kiváló középiskolák között – vagyis ahol olyan eredményeket produkálnak a diákok, amelyeket az adott iskolacsoportban a legjobb iskolák 10 százaléka ért csak el – a 6 legjobb vegyes középiskola között szerepel a Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola is.